Aktuellt

Nyheter, branschtips, råd och vägledning för din vardag i arbetslivet.

Tätning av rörgenomföring i yttervägg kräver vidhäftning och kompression, men inte precision.

Så här installerar du en rörgenomföring i yttervägg

5.11.2024

Av Björn Erik Skahjem

Tätning av en rörgenomföring mot vatten, gas och fysiska påfrestningar från temperatur, tryck och rörelser kräver inte millimeterprecision. Låt oss gå igenom de steg som behövs vid installation av olika rör.

Utgångspunkten här är att täta en rörgenomföring i yttervägg mot marken. Det innebär att rören kommer att täckas av massor på utsidan. Tätningen kan utföras både från insidan och utsidan av väggen, så du kan välja utifrån praktiska överväganden.

Nofirno-lösningen med hylsor och tätningsmassa är baserad på silikongummi och fungerar med alla typer av rör, oavsett material. Rör med olika diameter kan gå genom samma genomföring. Om det är en kärnborrning eller en rektangulär urtagning i betongen spelar ingen roll - tillvägagångssättet är detsamma.

Tips: Det behövs ingen exakt placering av rören i genomföringen. Det finns inte heller några krav på att rören måste stå vinkelrak, utan de kan snarare föras med olika vinklar. Med andra ord är detta en mer flexibel lösning än exempelvis kompressionsbaserade lösningar eller packningar.

Anledningen är att hylsorna och tätningsmassan av silikongummi är flexibla, så tätningen anpassar sig efter genomföringen istället för att genomföringen måste anpassas efter tätlösningen.

Var dock noga med att det finns plats för hylsor mellan rören och mellan rör och betong. Vi rekommenderar ett minimumavstånd på 20 mm, annars kan det vara svårt att föra in hylsorna och säkerställa att tätningsmassan fäster mot alla ytor.

Kontakta oss gärna här för att diskutera dina behova

 

Rengöring och kompression

Tätningen börjar när rören är genomförda. Börja med att rengöra ytorna i hålet eller urtagningen där tätningsmassan ska fästa; Tätmassan ska ha en tjocklek på 20 mm. Partiklar, smuts och andra orenheter måste bort. Om det finns porer med damm som är svåra att få bort kan det vara nödvändigt med en primer/stövbinder.

Kontakta oss för råd om vad som bör användas, eftersom inte alla primers är kompatibla med alla produkter. Godkända rengöringsmedel är de som är fettlösande, som avdunstar och inte lämnar kvar orenheter. Det kan vara både i flaska eller wipes.

Nu placerar du gummihylsor i alla lediga utrymmen runt och mellan rören i genomföringen. Fyll dem så att de tillfälligt sticker ut 10-20 mm från öppningen, eftersom det gör det lättare att packa dem tätt innan de skjuts in. Öppningen ska fyllas helt så att hylsorna får god kompression mot varandra, mot ytan i öppningen och mot rören.

Om du kan pressa in en extra hylsa genom att komprimera de andra runt om, ska du göra det. Detta skapar den kompression som krävs för att hylsorna ska fungera som form och armering för tätningsmassan.

Installasjon hylser

Tryck in så många hylsor som möjligt, eftersom kompressionen mellan hylsorna, rören och ytan i rörgenomföringen skapar den nödvändiga stabiliteten.

 

God vidhäftning

Håll ändytan på hylsorna rena från smuts, annars måste du rengöra även dessa. Nu ska hylsorna skjutas in i genomföringen så att det blir ett 20 mm djup in till hylsorna. Detta är för att ge nödvändigt utrymme för tätningsmassan. Använd en brädbit markerad med 20 mm avstånd eller dina händer. Justera gummihylsorna med en tång om det behövs för att göra dem jämna och mät sedan 20 mm avstånd till kanten.

Därefter applicerar du tätningsmassa med hjälp av en silikonpistol med hög kraftöverföring eller en elektrisk fogpistol. Massan är trögflytande och därför svår att pressa ut med en manuell skelettpistol.

Fyll hela den 20 mm djupa öppningen med tätningsmassa och ha lite överfyllning. Sprutspetsen behöver inte sättas ner i gummihylsorna. Tätningsmassan appliceras bara ovanpå. Använd en fuktig trasa efter appliceringen för att klappa ner tätningsmassan så att den binder sig till varje hylsa och till alla ytor. Jämna gärna till med tvålvattnet på händerna om det behövs en snygg visuell finish.

 

Rätt tätningsmassa

Du bör inte frestas att använda någon godtycklig tätningsmassa. Nofirnos egen massa är utvecklad för att vara elastisk nog att ta upp vibrationer och rörelser i genomföringen. Samtidigt ska den vara tillräckligt kompakt och ha tillräcklig vidhäftning för att hålla rören på plats.

En sträckprocent på 196 och Shore A (hårdhet) på 45 gör att tätningsmassan klarar upprepade sträckningar, utvidgningar och komprimeringar, och den fungerar som ett gummiband snarare än ett tuggummi.

 

Härdningsprocessen

Installationen tål exponering för både vatten och gas omedelbart, men måste härda innan den utsätts för tryck. Full härdning krävs för att uppnå full tryckhållfasthet. Fyllning mot ytterväggen kan du lägga på utan fördröjning, men du måste se till att stötta under rören för att vara säker på att trycket från fyllningen inte river upp tätningen.

Om fyllningar appliceras direkt efter att tätningen är utförd måste den säkras med en platta framför så att massor inte kan punktera tätningen. Och du måste vara säker på att det inte byggs upp något vattentryck under 3-4 dagar (beroende på tryck). Härdningstiden är 2 mm per dag under normal luftfuktighet.

När du har fått lite träning kan du räkna med att det tar cirka en halv till en minut per cm i diameter att täta en rörgenomföring med hjälp av Nofirno.

Boka en besiktning

Björn Erik Skahjem's photo

Björn Erik Skahjem

Björn Erik är försäljnings- och marknadschef på CSD Sealing Systems, där han ansvarar för etablering och hantering av marknadsområdet Bygg och Anläggning. Bjørn har en kandidatexamen i ekonomi och ledarskap samt en bakgrund inom ekonomisk analys, mäkleri och handel med finansiella instrument. Han har även haft rollen som KAM/rådgivare i ett mjukvaru- och rådgivningsföretag inom kemiska produkter.